Ekonomi 06 Şubat 2021, 21:41
TANOBA EKONOMİSİ
Tarım ve hayvancılığa dayalı olan Tanoba ekonomisi, ülke ekonomisine paralel olarak değişim göstermektedir.
TARIM
Beldemizde iklimin elverişli olması hasebiyle muhtelif sebze ve meyveler yetişmektedir. Dünden günümüze kasabada yapılan tarım faaliyetlerinde teknoloji her geçen gün daha da kendini göstermekte ve son yıllarda teknik tarım faaliyetleri yapılmaktadır.
Son yıllarda tarımda teknik imkânların kullanılması üretimde verimliliğin artmasını sağlamıştır. Kaliteli tohum kullanımı zirai hastalıklarla yapılan ciddi mücadele bütün bunların yanında tarımda kullanılan alet ve makinelerin en ücra köylerde bile kullanılması kasaba tarımında ciddi gelişmeler sağlamıştır.
Kasabamız Akkoç Mahallesi dahil arazimizin % 95’i ekili tarım arazisidir. Arazi sulanması kapalı sulama ve açık kanal sulama sistemi ile gerçekleştirilmektedir.
Kasaba ikliminin elverdiği ve tarım imkanları dahilinde halk çeşitli sebze ve meyve üretimi yapar.
Bunların en başlıcalar şunlardır:
TAHILLAR :
1- Buğday: Kasabanın en fazla ekimini yaptığı tahıl ürünüdür. Buğday genellikle temel gıda olarak evlerde un, aşlık, bulgur, nişasta vb. olarak kullanılır. Temel ihtiyaçtan fazlası ise Toprak Mahsulleri ofisine ya da özel sektöre verilir.
2- Arpa: Buğdaydan sonra en fazla ekimi yapılan tahıl ürünüdür. Çünkü halk tarımdan sonra geçimini hayvancılıkla sağlamaktadır. Dolayısıyla arpa hayvanlara yem olarak kullanılmaktadır.
3- Yulaf: Yulaf da arpa gibi hayvan yiyeceği olarak kullanılmaktadır.
4- Çavdar: Çavdar da ekimi az olmasına rağmen sadece hayvan yemi olarak kullanılmaktadır.
5- Mısır: Mısırın genellikle arazinin sulak alanlarında ekimi yapılır ve daha çok arpa ve buğdaydan sonra ikinci ürün olarak ekilir. Mısır sılaçlık hayvan yemi olarak kullanılır.
BAKLİYAT ÜRÜNLERİ:
1-Fasulye
2-Nohut
DİĞER ÜRÜNLER:
1- Tütün
2-Ay çiçeği
3- Şeker Pancarı
SEBZELER
1-Patlıcan
2-Biber
3-Domates
4-Pırasa
5-Soğan
10-Kabak
11-Lahana
12-Salatalık
13-Patates
MEYVELER
Kasabada son yıllarda meyvecilik daha da arttı çünkü halk yeni geçim kaynağı aramaya başladı. Bunun akabinde de meyvecilik özellikle de şeftali ve kiraz önemli yer tutmaktadır. Halk ürettiği meyvenin büyük çoğunluğunu pazarda satarak para kazanmakta ve geçimine katkı sağlamaktadır. Üretilen meyvenin bir kısmı ise Tokat ve Amasya’daki meyve suyu fabrikalarına gönderilmekte pazarlaması bu şekilde yapılmaktadır. Beldemizde yetiştirilen başlıca meyveler şunlardır;
Şeftali, Kiraz, Vişne, Elma, Armut, Kayısı, İncir, Erik, Ayva, Dut, Ceviz, ...
BAĞCILIK VE ÜZÜM
Tanoba’da bağcılığın tarihi çok eskidir. Çünkü hali hazırdaki mevcut bağların büyük çoğunluğunun geçmişi çok eskilere dayanmaktadır. Erbaa Narince Bağ Yaprağının coğrafi işaret alma ile birlikte kasabamızda dolmalık yaprak üretiminin arttığı gözlenmektedir.
1-Kazova
2-Çavuş
3-Hacıveli
4-Kızıl
5-Kara
HAYVANCILIK
Tanoba’da hayvancılığın geçmişi çok eskilere dayanmaktadır. Halkın asıl geçim kaynağı özellikle küçükbaş hayvancılığıdır. Halk küçükbaş hayvancılığın yanında büyükbaş ve kümes hayvancılığı da yapılır. Fakat en fazla küçükbaş ve büyük baş hayvancılığı halkın geçim kaynağını oluşturmaktadır.
Büyükbaş Hayvancılık
Büyükbaş hayvanlardan en çok sığır beslenir. Çok nadir olarak da manda beslenir. Kasabada yerli ırk dediğimiz ırkın haricinde son yıllarda kültür ırkı da yetiştirilmektedir. Ahır besiciliği yapılan kasabada kültür ırkı olarak en çok montofon, holstein ve smental gibi ırklar yetiştirilir.
Kasaba halkı bu hayvanların etinden ve sütünden faydalanır. Ayrıca erkek olanları da belli yaşa gelince satılıp para kazanılır.
Kümes Hayvancılığı:
Kümes hayvancılığı pek yaygın olmasa da Akkoç Mahallemizde 1 adet faal tavuk kümesi bulunmaktadır. Evlerde sadece yumurtası için tavuk, ördek, yetiştirilir.